Basgitarist Forumu ©2008-2014
Sistemimizden daha iyi yararlanabilmek için üye olun yada giriş yapın! Tamamen güvenlik sistemi ve saçma mesajlardan forumumuzu uzak tutmak için kayıt olmanız gerekmektedir.


Join the forum, it's quick and easy

Basgitarist Forumu ©2008-2014
Sistemimizden daha iyi yararlanabilmek için üye olun yada giriş yapın! Tamamen güvenlik sistemi ve saçma mesajlardan forumumuzu uzak tutmak için kayıt olmanız gerekmektedir.
Basgitarist Forumu ©2008-2014
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Basgitarist Forumu ©2008-2014

-Bas Gitaristlere Özel Forum-


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Egzersiz Nasıl Yapılır

3 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Egzersiz Nasıl Yapılır Empty Egzersiz Nasıl Yapılır C.tesi Mayıs 30, 2009 1:46 pm

Admin

Admin
Yönetici
Yönetici

Bir enstrümanı öğrenmek bir kaç günlük bir iş değildir. Zamanınızı disiplinli ve bilinçli bir şekilde ayırmanız ve konsantrasyonunuzu yüksek tutup uzun yıllar çalışmanız gerekir. Haliyle bunun için sabır, istek ve disiplinin yanında boş vakit ve mali destek de gerekiyor.Bu sebepledir ki çoğunlukla müzisyenler hali hazırda konservatuara gitmemişlerse, okul yıllarında çalışmaya başlarlar. Daha hayat gerçek yüzünü göstermeden, ailenin desteği altında.

Eğer gerçekten bas gitar çalmak istiyorsanız asgari olarak günde 2-3 saatinizi düzenli olarak ayırmanızı öneririm. Tabii ki bazı arkadaşlar için bu günde 7-8 saatdir. Daha fazlasını yapanları da biliyorum : ) Genel durumunuza göre planlama yapın. Konuları kafanızda gruplandırmak ve hedefler koymak yararlıdır. Şimdi benim için iyi bir gruplama nasıl olur onu listeleyeyim;
-Melodi ve Armoni
-Ritm Bilgisi
-Nota Çalışması
-Kulak Eğitimi

Bence bunlar temel gruplardır. Günde her birine yarım saat ayırmanız 2 saatinizi disiplinli bir şekilde geçirmeniz anlamına gelir. Teknik çalışmaları grup olarak göstermedim. Bunun sebebi tekniği her 4 grupta da kullanacağınız bir şey olduğu içindir. Eğer üzerinde yoğunlaşmanız gereken tekniğe karar verdiyseniz bunu yukarıdaki çalışmaların içinde kullanmanız bir taşla iki kuş vurmanız anlamına gelir. Melodi ve Armoni Çalışması: Bunun için biraz kağıt kalem gerekecektir. Öncelikle Temel diziler ve akorları bas gitar üzerinde tanımanız gerekir. Bunları çalışırken tekniğinizi de dikkat edeceksiniz. Bu özellikle sol elinizin (sağaksanız eğer) ve sağ beyninizin bilgisi olacak. Sağ ve sol beynin görev dağılımlarına merak duyarsanız araştırıverin. Ritm Bilgisi: Bunda da kalem kağıt işinize yarar. Ayrıca bir metronom veya davul makinesi harika olur. Tahmin edeceğiniz üzere bunda da teknik çalışıyor olacaksınız. Bunda da ağırlıklı olarak sağ eliniz ve sol beyniniz çalışacak. Nota Çalışması: Hem Türkiye'de hem de dünyada bas gitarla ilgili yararlanabileceğiniz binlerce yayın, kaynak var. Nota okumayı öğrenmeyerek reddettiğiniz işte budur. Kararı siz vereceksiniz. Hayır... nota okumak zorunda değilsiniz, ancak yemek kitabından değişik değişik yemekler yapmayı öğrenebilecekken neden sadece annenizin öğrettiğiyle yetinesiniz ki? Kulak Eğitimi: Bunun için yüzlerce değişik yol var. Benim başlangıç olarak önereceğim "radyo çalışması"dır. Yani sevdiğiniz bir radyoyu açıp bununla beraber çalmalısınız. Bütün çalışmanın en zevkli safhası. Bu uzun süre yaptığınızda size çok şey katatacak. Öncelikle radyoda çalanları başa alamayacağınız ve de bir sonrasında ne geleceğini bilemeyeceğinizden dolayı sürekli istem üzerinde olacaksınız. Bu size tonu hemen bulma, genel form bilgisi, bas gitarın müzik içindeki gerçek işlevi gibi konularda parayla satın alamayacağınız bilgiler verecek. Üstelik de çok zevklidir. En başta hiç bir şarkıya yetişemeyebilrisiniz. Şarkının tonunu bulana kadar başaka bir parça başlayabilir. Ama emin olun ki bu dönem çok ama çok kısa sürede atlatılıyor. Ve bu gerçek bir kulak eğitimidir. Bunlar temeller... Ayrıca şarkı ezberlemek, sevdiğiniz bir basçıyı taklit etmek, çaldığı partileri kağıda dökmek gibi çalışmalar da hatırı sayılır faydalar sağlar. Ama ne yaparsanız yapın düzenli ve disiplinli olun. Kısa zamanda sonuca ulaşmak ve bu işten keyif almak istiyorsanız anahtarınız disiplindir. Üstelik kendi üzerinizde böyle bir disiplin kurmanız hayatınızın diğer alanlarına da pozitif olarak yansıyacaktır. Çalışmak keyiflidir, tadını çıkarın... Demirhan Baylan resmi web sitesinden alıntı yapılmıştır.



En son Admin tarafından Salı Şub. 07, 2012 8:26 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

2Egzersiz Nasıl Yapılır Empty Geri: Egzersiz Nasıl Yapılır C.tesi Tem. 25, 2009 11:41 am

batikan

batikan
Kullanıcı Siteden Atılmış

teşekkürler admin eline sağlık bu arada aldım bası acepro ab12:)

3Egzersiz Nasıl Yapılır Empty Geri: Egzersiz Nasıl Yapılır Paz Ocak 29, 2012 1:36 pm

lakland

lakland
Moderatör
Moderatör

Bence bas gitar çalışması;
1- Aralıklar
2- 3-4 sesli akor kurulumları
3- Sağ ve sol el koordinasyon egzersileri(bass fitness ya da benzeri herhangi bir kitap kullanılabilir)
4- Armoni (Majör-Minör Tonalitede inici ve çıkıcı modlar, major-minör gamlar, çalınan ve öğrenilen bu gam ve modlardan elde edilen akor kurulumları ve bu akorların arpej çalışmaları vs..)
5- Bas gitar çalışımını kolaylaştıracak teknik bilgiler(phrasing, feeling, fuzz, groove gibi) çalışmak
6- Sürekli ve metronomlu çalışmak ve çalışırken karşınıza birini alıp onunla aynı anda sohbet etmek bu beyninizi tek bi yere odaklamaktan sakınıp farklı şeyler hissetmenize ve bunları çalımınıza aktarmanıza yardımcı olacaktır..

İşin aslı bas gitarı her an çalışabilirsiniz, tv izlerken, sevgilinizle konuşurken, bas çalışırken her an sizin için çalışma ortamı olmalıdır ve cep telefonu taşır gibi yanınızda metronom-kulaklık taşımalısınız..

Adminimizin dediği gibi kulak çalışması çok önemlidir ama bunu aralıklar(intervals) çalışarak yapmanızı öneriyorum "e peki parçanın tonunu nasıl şak diye bulacağız?" sorusuna cevap olarak şunu söyleyebilirim, armoni bilginiz olmadığını düşünün, tonu bulsanız ne yapcaksınız? O yüzden kulak çalışmalarınızı şöyle yapmanızı tavsiye ederim;

Bir arkadaşınızı(müzik bilgisi size denk ya da sizden üst seviyede olsun) ve ya hocanızı alın oturtun klavyenin başına araklıklar (K2,B2,K3,B3,T4,Tritone,T5,K6,B6,K7,B7) aralıklarını çalışın daha sonra da akorlar, major,minor akorları duymaya çalışın bunları yaparken acele etmeyin çünkü uzun bir ömrünüz var birden yaparsanız ilerleyen zamanlarda canınız sıkılabilir ayrıca, kendinizi zorlarken farkına varamayıp "yapamıyorum ben ya" diyerek başından kalkabilirsiniz ki bu da kulak egresizlerinizin sonu olur..

İllaki unuttuğum şeyler vardır tamamlarsanız sevinirim, yanlışlarım varsa düzeltmekten çekinmeyin, saygılar Very Happy

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz